famschenk.net

BIOGRAFIE

“We leven van de zee, maar we moeten de zee niet overleven.”

Ik moet een jaar of 4, misschien 5 zijn geweest. Twee posters op mijn muur boven mijn bed. Eentje over aquanauten die wonen en werken onder water en eentje van een dwarsdoorsnede van een cruise schip. Daarnaast had ik een geïllustreerd boek over de onderwaterwereld. Inderdaad, wat er ook zou gebeuren, ik moest en zou op of onder water gaan werken en leven.

Tijdens mijn studie op de hogere zeevaartschool heb ik veel aan zeezeilen gedaan. En na mijn studie ben ik gaan werken in de offshore industrie. Als technisch verantwoordelijke ben ik direct betrokken bij onderwater en bodem onderzoek voor de energie sector (olie, gas, wind). Na jaren werkzaam geweest te zijn in Europa, het Midden-Oosten en Azië, ben ik verhuisd naar de Caribbean en als zelfstandig technisch adviseur gewerkt voor diverse scheepvaart maatschappijen en overheden, waaronder (lokale) marine en kustwacht organisaties in zowel Noord, Centraal als Zuid Amerika.

Momenteel werk ik voor een Noors offshore bedrijf en mijn werkplek is voornamelijk de Noordzee. Waar ook ter wereld ik gewerkt en gewoond heb, ik ben mij er altijd van bewust geweest, dat wat de mens doet op of onder water, wij er eigenlijk niet thuis horen. Wij als mens kunnen en willen niet zonder fossiele brandstoffen, ondanks de verschuiving van olie en gas naar meer duurzame energie. Juist doordat ik op diverse plekken gewoond heb en werkzaam ben geweest, heb ik de verschillen kunnen zien hoe de mens, overheiden en bedrijven omgaan met de zee.

In de nabije toekomst wil ik mijn technische kennis en enthousiasme hierover overdragen aan de generaties na ons en heb ik de wens om mijn gedrevenheid in het onderwijs voort te zetten.

Ik ben in het rijke bezit van een lieve vrouw, een prachtige dochter en twee fantastische zonen. En dat jongetje van 4 of 5 jaar die droomde over het in harmonie leven met de zee zit nog steeds in mij, zodat de generaties na ons nog steeds kunnen genieten van wat de zee ons te bieden heeft.
We leven van de zee, maar we moeten de zee niet overleven.

Pasted Graphic